APLIKASI TAWAKKALNA

aplikasi tawakkalna

Apa Itu Aplikasi Tawakkalna?       

Tawakkalna adalah sebuah Aplikasi yang dilancarkan oleh Saudi Data and Artificial Intelligence Authority (SDAIA). Arab Saudi mengeluarkan polisi agar setiap warganegara menggunakan aplikasi Covid-19, Tawakkalna. Aplikasi ini pada Mei 2020.

Tawakkalna menyediakan pelbagai perkhidmatan yang berkaitan dengan Covid-19 yang boleh didapati di sini, mulai dari ujian, vaksinasi, hingga izin haji. Baru-baru ini pemerintah Arab Saudi juga melancarkan versi baru Tawakkalna yang merangkumi beberapa perkhidmatan khas seperti tiket pengangkutan antara Tempat Suci di Makkah, SOS kecemasan dan pengemaskinian nombor telefon.

Selain itu, aplikasi ini dapat menunjukkan daftar pelanggaran protokol kesihatan yang dilakukan oleh pengguna. Pemerintah Arab Saudi berharap agar aplikasi Tawakkalna dapat membantu masyarakat dengan mempermudah akses ke pelbagai perkhidmatan awam.

“Diketatkan dengan aplikasi bernama Tawakkalna. Oleh itu, setiap orang mesti mempunyai aplikasi Tawakkalna kerana ini adalah pengesanan awal bagaimana keadaan seseorang, “jelas Endang ketika menjelaskan keadaan di Arab Saudi dalam Dialog Khas dengan Okezone.

Di samping itu, Arab Saudi juga memperketat pemeriksaan. Pusat pemeriksaan telah didirikan di luar kota Makkah untuk memastikan hanya jemaah yang membawa izin yang sesuai yang boleh dilalui.

FUNGSI APLIKASI TAWAKKALNA KEPADA JEMAAH DI ARAB SAUDI:-

Aplikasi itu. memberikan maklumat segera dan langsung mengenai jumlah jangkitan Covid-19 kepada Kerajaan, dan membantu dalam pengesanan awal kemungkinan jangkitan setelah pengguna menunjukkan gejala Covid-19. Ini membenarkan warga dan penduduk untuk meminta izin pergerakan sekiranya berlaku di malam hari, susulan status permintaan izin mereka semasa perintah berkurung dan beritahu mereka ketika berada berdekatan dengan kawasan berjangkit atau terpencil. Melalui aplikasi tersebut, mereka juga dapat melaporkan kes disyaki COVID-19 untuk membantu individu mendapatkan rawatan kesihatan yang mereka perlukan, atau yang lain.

CARA DOWNLOAD APLIKASI TAWAKKALNA:-

Anda boleh mendaftar di aplikasi Tawakkalna dengan dua cara:

 Warganegara atau pemastautin yang tidak berdaftar di Absher ,Sekiranya anda tidak didaftarkan di Absher, anda memerlukan cadangan daripada pengguna berdaftar melalui perkhidmatan (Pengesahan Nombor Mudah Alih untuk Tawakkalna) di platform Absher, berikut caranya:

 1. Log masuk ke akaun Absher anda.

 2. Pilih Individu.

 3. Klik Perkhidmatan.

 4. Pilih Perkhidmatan.

 5. klik pada Perkhidmatan Am.

 6. Klik Daftar Nombor Mudah Alih untuk Tawakkalna.

 7. Isi bidang wajib Nombor ID Tarikh Lahir Nombor telefon.

 8. Apabila proses pengesahan selesai, anda akan menerima SMS

 yang menyatakan bahawa anda kini dapat mendaftar di Tawakkalna.

 9. Pengesyorkan akan menerima SMS di telefon mereka yang didaftarkan Absher, yang mengandungi kod pengesahan untuk menyelesaikan proses pendaftaran Tawakkalna.

Berdaftar di Absher

Ingin tahu lebih lanjut mengenai Umrah dan Haji?

 1. Muat turun Tawakkalna

2. Klik ‘Daftar’

3. Klik “Warganegara / Penduduk”

4. Isi maklumat yang diperlukan

 – Nombor Nasional / Iqama

 – Tarikh lahir

  – Baca dan setuju dengan syarat penggunaan dan dasar privasi

 5. Klik “Seterusnya”

 6. Anda akan menerima kod pengesahan pada nombor telefon berdaftar Absher anda.

INGIN TRAVEL DENGAN HARGA YANG BERBALOI? DENGAN SITUASI PANDEMI COVID-19 EKONOMI ANDA MENURUN? JANGAN RISAU TERLAJAK TRAVEL AGENCY KAN ADA.

7. Buat kata laluan yang mempunyai:

 – Lebih daripada 8 watak.

 – Sekurang-kurangnya satu nombor.

 – Sekurang-kurangnya satu huruf – kecil Sekurang-kurangnya satu huruf besar.

 8. Benarkan aplikasi mengakses lokasi anda 9. Pilih lokasi rumah anda di peta.

10. Isi tinjauan kesihatan Covid-19

 • Semua tanggungan yang didaftarkan di bawah nama anda di Absher akan muncul dalam senarai, pilih yang tinggal di rumah anda (keluarga atau pekerja)
 • Mendaftar (pelawat \ warga GCC warganegara)
  1. Pilih jenis pendaftaran (Pelawat \ GCC warganegara)
  2. Isi maklumat yang diperlukan :
  • Nombor ID Pasport\GCC Warganegara
  • Tarikh lahir
  • Nombor Telefon

3. Setuju dengan syarat penggunaan dan dasar privasi

4. Klik Seterusnya

5. Masukkan kod pengesahan yang dihantar kepada anda melalui SMS

6. Masukkan kata laluan dan sahkan

 • Menetapkan semula kata laluan anda

 Fungsi ini membolehkan pengguna menetapkan semula kata laluan mereka:

 • Pilih jenis pengguna
 • Isi maklumat yang diperlukan
 • Klik seterusnya
 • Masukkan kod pengesahan yang dihantar ke telefon anda
 • Masukkan kata laluan baru anda dan sahkan
 • Klik Next
SKRIN UTAMA

Aplikasi ini mempunyai Lima ikon utama yang muncul di bar bawah, untuk membolehkan pengguna mengakses semua perkhidmatan:

KESIMPULAN

Anda jangan risau untuk menggunakan aplikasi ini. Aplikasi Tawakkalna ini  mempunyai 6 bahasa dan salah satu adalah Bahasa inggeris. Jadi warga luar seperti jemaah umrah dari Malaysia dapat menggunakannya dengan baik. Penggunaan Tawakkalna sama seperti kita menggunakan MySejahtera di Malaysia. Oleh itu, para bakal jemaah dinasihatkan memuat naik aplikasi tersebut sebaik sahaja tiba di Tanah Suci sebagai tanda bekerjasama dengan pihak Arab Saudi dalam membanteras wabak penyakit ini dan tidak menjadi punca wabak makin menular.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Terima Kasih Kerana Melawat Website Kami

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Umrahku.my will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.