KAIN IHRAM YANG SUCI

kain ihram yang suci

 

KAIN IHRAM YANG SUCI

 

Assalamualaikum tuan-tuan dan puan- puan yang dikasihi Allah. Semoga kita sentiasa berada dibawah lindungan Allah S.W.T.

Kain Ihram yang suci datang dari perkataan Ihram yang berasal daripada perkataan Arab iaitu: أَحْرَمَ يُحْرِمُ إِحْرَامًا yang  membawa erti menjadikan ia haram. Ketika seseorang memulakan takbiratul ihram maka beliau seolah-olah dengan rela hati mengharamkan apa-apa yang sebelum takbiratul ihram itu halal.

 

Kain Ihram yang suci adalah ketentuan Pakaian Ihram dan Larangan Selama Berihram Saat melaksanakan rangkaian utama ibadah haji dan umrah, jemaah wajib mengenakan pakaian ihram. Untuk Jemaah lelaki, ketentuan pakaian ihram iaitu Memakai dua helai kain yang tidak berjahit, Saat melakukan tawaf, membuka bahu kanan dan menutup bahu kiri, Disunahkan memakai kain berwarna putih, Tidak boleh memakai baju, dan kasut yang menutup tumit, serta tidak boleh memakai tutup kepala.

 

Ingin tahu lebih lanjut mengenai Umrah dan Haji?

 

Selain itu, di sebalik pakaian ihram. Dengan Menggunakan dua helai kain ihram (bagi lelaki) seperti menggambarkan bahwa kita membuka pakaian harian. Ihram menunjukkan bahawa terdapat kesamaan dan kesetaraan kita di hadapan Allah. Saat berpakaian ihram, jemaah perlu menahan diri dan emosi semasa berada dalam ihram. Ada sejumlah larangan yang perlu kita tahu saat berihram.

 

INGIN TRAVEL DENGAN HARGA YANG BERBALOI? DENGAN SITUASI PANDEMI COVID-19 EKONOMI ANDA MENURUN? JANGAN RISAU TERLAJAK TRAVEL AGENCY KAN ADA.

 

Antara Sejarah memakai pakaian ihram ini boleh dikatakan bermula sejak zaman Nabi Ibrahim lagi, dengan ini dapat dilihat dari segi etika pemakaian kaum Zaman Mesopotamia Purba. Namun ia lebih terdorong dengan etika pemakaian masyarakat Timur Tengah dari Kalangan bangsa Arab dan Yahudi khususnya. Justru itu, syariat pemakaiaan Ihram hanya tertumpu ketika menunaikan ibadah Haji atau Umrah sahaja seperti yang telah ditetapakan oleh Nabi Muhammad SAW. Memakai pakaian ihram dengan betul, bersih, suci dapat mendekatkan seseorang hamba itu kepada Tuhannya selain menghilangkan rasa bongkak dan takabbur.

 

SEMOGA BERMANFAAT…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Terima Kasih Kerana Melawat Website Kami

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Umrahku.my will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.