Kerajaan Arab Saudi memperkenalkan dasar baharu dan menguatkuasakan SOP yang ketat

kerajaan arab saudi memperkenalkan dasar sop baharu

Kerajaan Arab Saudi memperkenalkan dasar baharu dan menguatkuasakan SOP yang ketat sejak membenarkan semula aktiviti umrah kepada umat Islam selain warganegara Arab Saudi pada 1 November lalu. Pindaan dari semasa ke semasa turut dibuat oleh kerajaan Arab Saudi memperkenalkan dasar baharu dan mengutkuasakan SOP yang ketat selaras dengan langkah pencegahan COVID-19 di negara itu dan MOTAC mengikuti rapat sebarang perkembangan baharu berhubung perkara tersebut.

Kerajaan Malaysia kini giat memperketatkan keselamatan dan undang-undang sebelum membenarkan rakyat Malaysia ke luar negara termasuk bagi menunaikan ibadah haji dan umrah di zaman pandemik ini. Pastinya ramai yang tertanya-tanya apakah SOP yang perlu dipatuhi sebelum menunaikan haji dan umrah apabila seluruh dunia bergelut dengan pandemik?

Berikut adalah antara SOP yang perlu dipatuhi oleh bakal jemaah haji dan umrah yang terkini:-

1.Ujian dan kuarantin

Sebagai permulaan, pihak kerajaan Arab Saudi memperkenalkan dasar baharu dan meminta jemaah asing untuk mendapatkan keputusan ujian PCR negatif. Ini mesti diambil dalam masa 48 jam sebelum tiba di Arab Saudi. Setibanya di sana, semua jemaah harus membuat kuarantin wajib di hotel yang diluluskan oleh pemerintah selama enam hari, atau mengambil ujian PCR setelah 48 jam kuarantin dan jika keputusan adalah negatif, boleh meninggalkan hotel. Jemaah dari negara yang dikategorikan sebagai “berisiko tinggi” diharuskan melakukan kuarantin wajib selama tujuh hari, tetapi juga perlu menjalani ujian PCR negatif setelah selesai. Peraturan tambahan, semua jemaah yang mahukan izin masuk ke Masjidil Haram Mekah – perlu memiliki sijil vaksinasi COVID-19.

Penting untuk menggunakan semua langkah ini kerana ia menambahkan lapisan perlindungan dan mencegah situasi menjadi peristiwa superspreader. Ujian PCR negatif sahaja mungkin tidak mencukupi. Selalu ada risiko negatif palsu kerana alasan teknikal atau kerana penipuan. Terdapat laporan sebilangan besar jemaah positif COVID di negara asal mereka tetapi dikatakan negatif COVID ketika berlepas.

2.Penjarakan Sosial dan Fizikal

Sebelum COVID-19, akan berlaku kesesakan dan pencampuran dalam khalayak ramai. Kali ini aliran keluar masuk di Masjidil Haram lebih teratur. Sebilangan kecil jemaah akan dibenarkan masuk dalam satu-satu masa dan terdapat penunjuk yang jelas untuk memastikan jarak fizikal. Polis dan pegawai masjid akan mengawasi dan mengarahkan pergerakan jemaah.

Topeng muka – yang menghalang dan mencegah coronavirus dari tersebar – adalah wajib. Hukuman berat dikenakan ke atas sesiapa yang tidak memakai topeng semasa menunaikan solat fardhu di dalam kedua-dua buah Masjid berkenaan.

Kerajaan Arab Saudi memperkenalkan dasar baharu dan menguatkuasakan SOP yang tidak terlalu ketat, Tidak seperti sebelumnya ketika orang ramai berkumpul untuk meminum air suci zam-zam dari tempat-tempat checkpoint tertentu, kini air zam-zam akan diagihkan oleh porter bergerak. Mereka menuangkan air dari tangki mudah alih dan memberi air dalam botol yang ditutup kepada jemaah.

Ingin tahu lebih lanjut mengenai Umrah dan Haji?

3.Aplikasi Mudah Alih

Aplikasi Tawakkalna digunakan di seluruh negara untuk mengenalpasti kontak rapat. Ini adalah aplikasi terpenting, diperlukan untuk mengakses setiap tempat yang anda kunjungi, misalnya setiap kedai, restoran, hotel dan menaiki kenderaan. Aplikasi ini memerlukan keputusan PCR dan pengesahan vaksinasi untuk membolehkan anda menggunakannya.

Mereka yang mempunyai keputusan PCR positif dilarang bergerak. Aplikasi ini mempunyai pengesan lokasi tetap dan memberi amaran jika seseorang berada di luar zon yang dibenarkan. Sekiranya kumpulan ingin berkumpul untuk acara sosial, mereka akan menggunakan aplikasi Tawakkalna untuk memohon izin berkumpul. Aplikasi ini kemudian akan memberikan jejak kontak rapat sekiranya terdapat kes positif yang muncul setelah peristiwa tersebut.

Bagi jemaah haji yang ingin masuk ke Masjidil Haram, ada aplikasi bernama Eatmarna. Dicipta oleh Kementerian Haji dan Umrah (kementerian pemerintah khusus untuk urusan jemaah haji), aplikasi Eatmarna membolehkan jemaah menempah slot waktu tertentu untuk akses ke Masjidil Haram, yang jumlahnya terhad. Aplikasi ini juga dihubungkan ke aplikasi Tawakkalna yang bermaksud akses diberikan berdasarkan status COVID-19.

Sebagai jemaah asing, anda diberi pergelangan tangan berkod bar yang dapat diimbas untuk mengesahkan status anda sekiranya anda tidak dapat menunjukkan status Tawakkalna atau Eatmarna.

Tabaud adalah aplikasi lain yang digunakan. Ini adalah aplikasi jarak sosial yang menggunakan bluetooth, dapat memeriksa aplikasi Tawakkalna orang di sekitar anda. Ini pada dasarnya memberi amaran kepada orang-orang di sekitar yang positif.

Aplikasi ini sangat penting dalam mencegah penyebaran COVID baru. Ia mengehadkan kesesakan dan juga membenarkan pergerakan mereka yang negatif COVID sambil mengehadkan pergerakan mereka yang positif COVID.

Berikut adalah SOP yang telah ditetapkan oleh Arab Saudi untuk Jemaah umrah yang hendak melaksanakan Ibadah Umrah :-

 • Masjidil Haram, Makkah & Masjid Nabawi, Madinah kembali dibuka dengan kapasiti penuh. Syaratnya semua jemaah mesti berusia 12 tahun keatas & telah lengkap divaksinasi vaksin Covid-19
 • Hanya jemaah yang lengkap vaksin dibenarkan melakukan umrah . (Vaksin dibenarkan: Pfizer, Moderna,Johnson dan AstraZeneca.). Untuk sinovac, 1 dos “booster” diwajibkan.
 • Setelah tibanya jemaah di Arab Saudi, Agensi/jemaah perlu sahkan slot ibadah Umrah dan ziarah Raudah selewat-lewatnya 24 jam sebelum slot ibadah Umrah atau ziarah Raudah . Setelah slot disahkan, jemaah tidak boleh dipindah atau batalkan.
 • Sebelum jemaah memulakan penerbangan ke Arab Saudi, jemaah perlu buat ujian PCR dalam tempoh 72 jam dari waktu berlepas dengan keputusan negatif. Kertas keputusan tersebut perlu dibawa ke Arab Saudi.
 • https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home berikut merupakan link untuk jemaah medaftar jenis vaksin yang diambil dan jemaah perlu bawa salinan pengesahan vaksin untuk semakan kepada pihak berkuasa Arab Saudi.
 • Di dalam setiap kumpulan hanya sebanyak 25 orang sahaja dan diiringi oleh pegawai Saudi/wakil operator Umrah. Jika jemaah menaiki SUV atau Sedan (FIT), mereka akan dikumpulkan mengikut slot sehingga kumpulan mereka mencukupi 25 orang untuk melakukan ibadah Umrah atau ziarah Raudah.
 • Antara visa yang dibenarkan untuk menunaikan Ibadah Umrah adalah Visa Umrah dan visa Pelancongan.
 • Hanya maksimum 2 orang sahaja didalam setiap bilik .
 • Para pelaksana Umrah & Jemaah Solat Fardhu masih DIWAJIBKAN memakai pelitup separuh muka (mask) di dalam kedua-dua buah Masjid berkenaan.
 • Para pelaksana Umrah, Jemaah Solat Fardhu & Penziarah Raudhah serta Maqam Nabi Muhammad SAW masih perlu mendapatkan tempahan slot/permit melalui aplikasi EATMARNA.
 • Penguatkuasaan Penjarakan Sosial di semua tempat awam, pengangkutan awam, restoran & tempat berkumpul DIMANSUHKAN serta merta.
 • Pengunaan Pelitup Separuh Muka (Mask) di tempat terbuka TIDAK LAGI DIWAJIBKAN kecuali di tempat-tempat yang tiada akses pengudaraan.
 • Jika jemaah membuat pembatalan pakej setelah tempahan dibuat seperti tempahan bilik dan kenderaan secara sistem online. Bayaran refund tidak akan diperolehi dan tiada perubahan dibenarkan apabila tiba di Arab Saudi.
 • Perlindungan Insurans Covid-19:
  1. Jika terjadinya positif Covid-19 kepada jemaah di Arab Saudi, Jumlah kos kuarantin akan dilindungi insurans SR450 seorang sehari (termasuk makan 3 kali sehari) dan maksimum perlindungan 14 hari. Jika kos kuarantin melebihi perlindungan insurans, jemaah perlu tanggung kos tersebut.
  2. Kos ujian PCR tidak dilindungi insurans.
  3. Tiket penerbangan hanya dilindungi sebanyak SR500 bagi pertukaran tarikh penerbangan sahaja.

4.Jemaah dinasihatkan mengambil insurans tambahan lagi mengalakkan lebihan kos tambahan yang tinggi.

 • Kini umrah boleh dilakukan pada setiap hari seperti sediakala. Akan tetapi perlu menempah slot terlebih dahulu di aplikasi Eatmarna dan Tawakkalna untuk mendapatkan masa. 
 • Bagi jemaah yang memegang Visa tourist, urusan permit ibadah Umrah dan ziarah Raudah harus buat sendiri oleh jemaah (self service) melalui aplikasi Eatmarna,
 • Di Arab Saudi tiada kuarantin yang dikenakan.
 • Buat waktu ini Tawaf wada’ masih belum dibenarkan oleh Arab Saudi.
 • Ibadah Umrah dan ziarah Raudah memerlukan permit dan diuruskan oleh agensi Umrah bagi jemaah yang menggunakan visa Umrah sahaja.
 • Permit ibadah Umrah dan ziarah Raudah akan dipohon dari Malaysia sewaktu permohonan visa Umrah.
 • Aktiviti ziarah, jemaah boleh turun dari bas tetapi tertakluk kepada keadaan dan kebenaran semasa oleh pihak berkuasa Arab Saudi.
 • Sebelum jemaah pulang ke  Malaysia, jemaah perlu membuat ujian PCR di Arab Saudi dalam tempoh 3 hari (72 jam) sebelum Tarikh atau waktu penerbangan dengan keputusan negatif. (Kos PCR ini adalah tidak termasuk dalam harga pakej)
 • Setelah tibanya jemaah di Malaysia, jemaah akan dikena kuarantin 7 hari di rumah (jika sesuai) atau stesen kuarantin bagi pengembara dengan vaksinasi lengkap, Tempoh kuarantin 10 hari di stesen kuarantin bagi pengembara tiada/tidak lengkap vaksin.

*Semua peraturan di atas adalah ini adalah tertakluk kepada perubahan dari kerajaan Malaysia dan kerajaan Arab Saudi.

**Kementerian Dalam Negeri Arab Saudi memaklumkan kesemua peraturan ini boleh berubah bergantung situasi semasa wabak Covid-19 di Arab Saudi.

Untuk rekod, kes Covid-19 di seluruh Arab Saudi menjunam ke bawah paras 50 kes sahaja per hari sejak sebulan lalu. Kita doakan semoga momentum itu kekal serta tidak melonjak ketara InsyaAllah.


Agensi umrah perlu fahami SOP, peraturan baharu Arab Saudihttps://www.hmetro.com.my › mutakhir › 2021/09 › ag…

19 Sep 2021 — Kuala Lumpur: Agensi pengurusan umrah perlu bersiap sedia memahami peraturan baharu dan prosedur operasi standard (SOP) dalam mengendalikan …


PARLIMEN: SOP, syarat umrah sedang dirangka – Berita Harianhttps://www.bharian.com.my › nasional › 2021/09 › pa…

20 Sep 2021 — “Lembaga TH sedang menyemak dengan terperinci kos menunaikan haji yang terkesan akibat peraturan dan cukai baharu seperti diperkenalkan Kerajaan …


Ini antara SOP bakal dikenakan Arab Saudi kepada jemaah …https://www.astroawani.com › berita-malaysia › ini-anta…

26 Feb 2021 — Berikut adalah antara SOP untuk bakal jemaah umrah yang beliau dedahkan: … Ahmad Ruzman menghuraikan peraturan dan SOP baharu itu semasa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Terima Kasih Kerana Melawat Website Kami

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Umrahku.my will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.