Hikmah Melaksanakan Ibadah Haji Dan Umrah.

hikmah melaksanakan ibadah haji dan umrah

Apakah hikmah melaksanakan ibadah umrah dan haji? Artikel ini akan menerangkan tentang hikmah melaksanakan ibadah haji dan umrah dengan terperinci. Apa itu umrah? 0Umrah ialah qasad yang bermaksud mengunjungi Baitullah al-Haram dalam keadaan beribadah dengan mengerjakan tawaf, sa’I, dan bergunting/bercukur pada bila-bila masa sahaja di luar ihram haji.

Dalil daripada al-Quran ialah firman Allah Taala:

Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah”

(Al-Baqarah 196)

Antara hikmah melaksanakan ibadah umrah adalah:

Menjawab Panggilan Allah SWT

Dengan melaksanakan ibadah haji atau umrah, seseorang itu telah menjawab panggilan daripada Allah SWT dan telah menjadi tetamu di tanah suci. Ini juga dapat menjadi hikmah melaksanakan haji dan umrah. Hal ini sebgaiman telah dijelaskan oleh Rasulullah SAW didalam sebuah hadis yang mana bermaksud:

“Orang yang berperang di jalan Allah, orang yang berhaji serta berumrah adalah tamu-tamu Allah. Allah memanggil mereka, mereka pun memenuhi panggilan. Oleh karena itu, jika mereka meminta kepada Allah pasti akan Allah beri.” (HR Ibnu Majah).

Ingin tahu lebih lanjut mengenai Umrah dan Haji?

Membersihkan dosa adalah hikmah melaksanakan ibadah haji dan umrah

Mengerjakan Ibadah Haji atau umrah merupakan satu ibadah yang mana dapat bersempatan untuk bertaubat dan memohon ampun kepada Allah SWT. Selain itu, didalam mengerjakan ibadah haji, terdapat beberapa tempat yang merupakan tempat mustajab untuk melakukan ibadah seperti berdoa dan solat dan ibadah yang lain. Allah akan mengampunkan dosa-dosa hambanya seperti baru lahir ke dunia jika ibadah haji dikerjakan dengan semppurna dan tidak bercampuri dengan perbuatan yang dikeji oleh Allah SWT. Rasullulah SAW bersabda yang mena bermaksud:

 “Barangsiapa yang melakukan Ibadah Haji ke Baitullah dengan tidak mengucapkan perkataan keji, tidak berbuat fasik, dia akan kembali ke negerinya dengan fitrah jiwanya yang suci ibarat bayi baru lahir daripada perut ibunya.” (Bukhari Muslim)

Memperspektif jasmani

Antara perbezaan amalan ibadah haji atau umrah ini dengan ibadah-ibadah yang lain ialah perbuatan-perbuatan dan amalan-amalan yang terkandung di dalamnya, yang mana untuk melakukan iabadah haji atau umrah ini agak memerluka kekuatan fizikal atau jasmani yang lebih berbanding dengan ibadah lain. Setiap perintah agama itu mempunyai fadhilat khas kepada manusia walaupun ianya nampak susah atau pun memerlukan kekuatan fizikal yang lebih. Sepertimana kita lihat kepada ibadah puasa, jika kita lihat dari sudut zahir ia nampak susah ataupun agak berat untuk diamalkan, namun setelah diamalkan kita akan dapat merasakan kemanisan ibadah itu dan seterusnya terlupa akan keberatan untuk melakukannya, begitu jugalah halnya dengan ibadah haji ini, jika kita lihat dari sudut zahir nampak seperti susah untuk diamalkan, penat, jauh dan sebagainya, namun natijah kemanisan ibadah haji ini hanya dapat dirasa oleh mereka yang telah melakukannya.

INGIN TRAVEL DENGAN HARGA YANG BERBALOI? DENGAN SITUASI PANDEMI COVID-19 EKONOMI ANDA MENURUN? JANGAN RISAU TERLAJAK TRAVEL AGENCY KAN ADA

Salah Satu Amalan yang Paling Baik

“Dari Abu Hurairah, bahwa Rasulullah SAW ditanya: ‘Amal apakah yang paling utama?’. Maka beliau menjawab: ‘Iman kepada Allah dan Rasul-Nya,’. Ditanyakan lagi: ‘Kemudian apa?’. Beliau menjawab, ‘Jihad di jalan Allah,’. Ditanyakan lagi: ‘Kemudian apa?’. Beliau menjawab: “Haji yang mabrur’.” (HR Bukhari, Muslim, Tirmidzi, Nasai, Ibnu Majah).

Hadis ini menjelaskan bahawa ibadah haji dan umrah merupakan salah satu amalan yang paling baik. walaubagaiamana pun, perkara ini juga dapat dianggap sebagai berjihad dijalan Allah SWT yang mana, ia menjadikan hikmah ibadah haji dan umrah tersebut, termasuk didalam sebuah amalan yang disukai oleh Allah SWT dan RasulNya

Dapat Menghilangkan Kefakiran merupakan hikmah melaksanakan ibadah haji dan umrah

Perumpamaan yang telah ditunjukkan oleh Rasullulah SAW didalam hadis dibawah begitu menggambarkan bahawasanya Allah SWT dapat mengubah dangan mudah sesuatu kaum apabila mereka menginginkannya, dan juga berusaha mewujudkan sama seperti usaha saat seseorang hendak pergi menuniakan ibadah haji dan umrah.

“Ikutilah antara haji dan umroh (yakni lakukanlah amalan haji, kemudian dilanjutkan dengan menunaikan umruh), karena keduanya itu akan menghilangkan kefakiran/kemiskinan dan (menghapus) dosa-dosa, sebagaimana bara api (menghilangkan) kotoran besi, emas dan perak. Dan tidak ada balasan/pahala bagi haji yang mabrur kecuali jannah (surga).” (HR Tirmidzi, Ibnu Khuzaimah, dan An-Nasa’i).

Diberi Pahala yang Besar juga termasuk dalam hikmah melaksanakan ibadah haji dan umrah

Akan ada pahala yang besar bagi orang yang menjalankan seluruh amalan ibadah haji dengan baik. Bahkan, hal ini juga akan terasa hingga orang tersebut pulang ke negaranya masing-masing, dan ini telah dijanjikan oleh Allah SWT.Rasulullah SAW bersada:

Siapa yang berhaji ke Kaabah lalu tidak berkata-kata seronok dan tidak berbuat kefasikan maka dia pulang ke negerinya sebagaimana ketika dilahirkan oleh ibunya.(HR Bukhari).

Mendapat Tarbiah Langsung dari Allah

Jemah-jemah yang pernah melakukan ibadah haji atau umrah mengatakan bahwa ibadah haji dan umrah ini adalah ke puncak ujian dari Allah SWT. Ini disebabkan jumlah orang yang sama-sama mengerjakan ibadah tersebut adalah terlalu ramai hingga menjangkau angka jutaan orang yang tentu menjadi tantangan tersendiri.

Rasulullah SAW bersabda: “Bahwa Allah Azza wa jalla telah menjanjikan akan ‘Rumah’ ini, akan berhaji kepadanya tiap-tiap tahun enam ratus ribu. Jika kurang, niscaya dicukupkan mereka oleh Allah dari para malaikat.” (Bukhari dan Muslim).

Tarbiah ini bermaksud adalah mendapatkan tempahan langsung dari Allah SWT sesuai dengan yang pernah dilakukan oleh para nabi sebelumnya. Tentunya ini memerlukan persiapan yang baik agar setelah berhaji dapat memiliki sifat seperti para nabi sebagai salah satu hikmah ibadah haji.

Semoga bermanfaat untuk semua….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Terima Kasih Kerana Melawat Website Kami

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Umrahku.my will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.