Penggantungan Mengerjakan Ibadah Umrah

Artikel pada kali ini mengenai notis atau pun pemberitahuan tentang penggantungan mengerjakan ibadah umrah.

RIYADH: Arab Saudi memperluaskan penggantungan mengerjakan ibadah umrah di Makkah dan Madinah kepada warga asing termasuk rakyatnya bagi menghalang penularan COVID-19.

Agensi berita SPA melaporkan, sumber Kementerian Dalam Negeri berkata arahan penggantungan itu dibuat jawatankuasa yang ditubuhkan khas bagi memantau virus berkenaan.

Ingin tahu lebih lanjut mengenai Umrah dan Haji?

“Berdasarkan cadangan dikemukakan jawatankuasa itu, keputusan dibuat untuk menggantung ibadah umrah ke atas rakyat dan penduduk di negara ini,” katanya.

Menurut laporan itu lagi, keputusan terbabit boleh dikaji semula dan arahan penggantungan boleh ditarik balik berdasarkan perkembangan semasa.

Seorang pakar ibadah haji Makkah dan Madinah, Dr Sami Angawi, berkata larangan yang dikuat kuasa tidak pernah berlaku sepanjang 1,400 sejarah Islam.

INGIN TRAVEL DENGAN HARGA YANG BERBALOI? DENGAN SITUASI PANDEMI COVID-19 EKONOMI ANDA MENURUN? JANGAN RISAU TERLAJAK TRAVEL AGENCY KAN ADA

Beliau menyifatkan arahan larangan itu sebagai langkah bijak dan berani bagi melindungi kota suci umat Islam.

Sementara itu, Timbalan Menteri Haji Arab Saudi, Abdulfattah Mashat, berkata penduduk tempatan masih boleh melawat Makkah dan Madinah untuk mengerjakan ibadah namun tidak boleh melakukan umrah.

“Rakyat masih boleh melawat Makkah. Keputusan yang dibuat hanya membabitkan kegiatan umrah,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Terima Kasih Kerana Melawat Website Kami

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Umrahku.my will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.